januari 29

Het hoorspel

Recording a radio playIk lees mijn blog van gisteren na en ik schrik van mijn eigen woorden. Het klinkt allemaal erg somber en deprimerend. Maar ik sta nog steeds achter elk woord dat ik aan de Macbook heb toevertrouwd. Het is nu eenmaal een onderdeel van het leven met neuropathie.

Maar er is gelukkig wel evenwicht! De achtbaan van emoties gaat ook wel eens de leuke kant op. En daar wil ik het vandaag eens over hebben. Met een idiote pijn in je lijf is het soms een gigantische uitdaging om de nacht door te komen. De hele tijd denken aan je pijn is niet erg effectief. Teveel aandacht schenken aan die charlatan gun ik hem niet. Tijd voor effectieve middelen dus.! Een positief strijdplan is een noodzaak.

De hele avond lezen is niet erg aan te bevelen. Naarmate de nacht overgaat in de ochtend gaan de letters dansen en aan de rechterzijde van mij klinkt al snel de lieftallige stem van mijn vrouw die verzoekt om het licht te doven, opdat zij zich aan de broodnodige rust kan laven. Deze optie is dus niet erg werkbaar, Ok, de bedlamp gaat dus uit. Hmmm, wat te doen? Muziek luisteren? Maar Ik houd van metal muziek zoals Rammstein, Sepultura en System of a down, daar slaap je niet lekker van in. Lezen op je ereader met achtergrondverlichting? Of laten we eens wild doen, internetten op de iPhone? Maar dan moet ik eerst wachten tot mijn vrouw gaat slapen om de hierboven geschetste situatie niet te herhalen. Licht is nu eenmaal licht. Bovendien is het niet comfortabel om de hele avond een digitaal kleinood in de handen te houden. Wat te doen?

Ik heb de oplossing gevonden! Wat heb je er voor nodig? Een brein die openstaat voor fantasie, een hoofdtelefoon en een iPod slash iPhone. Deze kleinoden zijn de oplossing in het donkerte van de nacht. Al mijn hele leven lang luister ik naar hoorspelen. Wat een ontzettend gave vorm van verhaalvertelling. Of ze nu uit de archieven van de jaren 50 komen of uit de huidige eeuw, het is gewoon heerlijk en spannend om naar te luisteren en je mee te laten voeren door de geluiden, stemmen en het verhaal.

Wanneer je erg op televisie bent gesteld zit je nu meewarig naar je scherm te kijken. Een hoorwattes? In simpele bewoordingen, een spannende serie maar dan zonder beeld. Ik heb het geluk dat ik nooit heb gehouden van televisiekijken. Ik vind het een saaie en geestdodende activiteit. Oplichtend scherm dat op een dominante plek in de kamer hangt of staat. Als hij aanstaat is alle sfeer en betovering weg. Iedereen kijkt geobsedeerd naar de oplichtende pixels. Gesprekken verstommen en de kamer vult zich dominant. Niet mijn kopje thee. In ons huis is inmiddels de televisie verdwenen en achter gelaten in de vorige eeuw. Wij hebben geen tv in huis en dat is zo heerlijk, dit geheel terzijde overigens ik dwaal af.

Ik ben altijd al meer gefocust geweest op geluid dan op beeld. Stemmen zeggen alles over de voortbrenger van het geluid. Stemmen kunnen geweldig mooi zijn of juist een enorme aversie veroorzaken. Je fantasie prikkelt zich bij het horen van een stem en laat de beelden in je hoofd zien die je zelf fantaseert. Ik kom uit de kast, ik houd van hoorspelen. Een goed auditief verhaal sleept je mee en doet je verlangen naar de ontknoping. Ouderwets? Het hoorspel is weer helemaal in anno 2016. De mooiste boeken verschijnen als hoorspel. Het bureau, de ontdekking van de hemel en de trilogie van Stieg Larson zijn sprekende voorbeelden. En de personages zijn niet ingesproken door amateurs. Namen als Huub Stapel, Victor Reinier en Katja Schuurman zijn toch niet de minste mensen met een prachtige stem?

In Veenendaal wordt dus tot laat in de nacht geluisterd. En na het luisteren is het veel makkelijker om in slaap te komen. De aandacht van de pijn is een beetje afgeleid, alleen nog de ogen dicht en fantaseren over hoe de personages eruit zouden zien. Het werkt! Echt waar. Let wel op het verschil tussen een luisterboek en een hoorspel. Bij een luisterboek pruttelt vaak een saaie stem van de schrijver voort en dat inspireert niet. Je moet echt een hoorspel hebben, met verschillende acteurs en geluiden. Een effectief slaapmiddel…..Copyright 2018. All rights reserved.

Posted 29 januari 2016 by PaulJansen72 in category "Geen categorie

4 COMMENTS :

 1. By Mariska on

  Dat klinkt best goed Paul…..die nachten duren soms best lang. Ik ga is kijken Oh nee luisteren 🙂

  Reply
 2. By John on

  Beste Paul,

  Met intresse je blogpost gelezen.
  Neem eventueel contact met me op om je hoorspelverzameling uit te breiden.

  Groet,

  John

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *