mei 31

Pijnlijke vakantie

IMG_7282Met een doffe klap raakt de rolstoel de straat. Ik lig languit op de vuile ondergrond. Enigszins gegeneerd krabbel ik overeind en kijk boos naar mijn rolstoel. Wetende dat de techniek in orde is probeer ik mijn fout te verbloemen door aandachtig de techniek te bestuderen. Gelukkig bestaat dit dorp uit een halve man en een paardenkop. Snel naar de auto rollen en weg van hier. In Prince Albert gebeurt nooit iets op zondag. De straten zijn verlaten en snakken naar water om het vuil weg te kunnen spoelen. De 2 andere bezoekers van het hotel hebben een mooie avond denk ik dan maar. We hebben gegeten in een hotel in koloniale stijl. Het was de enige keuze…

Ik ben in Afrika. Ik ben 3 weken op vakantie in het land dat mij altijd heeft gefascineerd. Mijn grote droom om heen te gaan. Ik heb al grote delen van de wereld mogen zien en Zuid Afrika stond hoog op mijn lijst van ooit te bezoeken landen. Ondanks dat ik in een rolstoel zit, altijd gierende pijn heb en mijn energie nog nooit zo laag was hebben we het gedaan. Ik ben trots! We hebben het gewoon gedaan…

Op Facebook plaats ik met mijn eigen account de mooie plaatjes. Paul op, onder, naast, boven en in een berg. Het is net of ik normaal ben. Grote glimlach op een terras met een glas wijn. In vervoering bij het oog in oog staan met een leeuw. Elke avond lekker eten. Als je mijn pagina bekijkt zie je niets dan positiviteit. Alsof de ziekte even op de achtergrond is en niet bestaat. OK, je ziet die rolstoel. Maar voor de rest dezelfde plaatjes.

Helaas is de waarheid zo anders. Natuurlijk geniet ik met volle teugen! Natuurlijk laat ik me het eten en drinken goed smaken. Ondertussen ben ik dus wel gewoon heel ziek. En dat laat zich helaas weer zo ontzettend gelden. Ik moet met tranen in mijn ogen bekennen dat er weer 2 ongelofelijk frustrerende en pijnlijke achteruitgangen aan de oppervlakte zijn gekomen. Ik heb al een paar weken last van zitten. Dat klinkt zo idioot; pijn van het zitten. De zitbotjes doen continue pijn, afschuwelijke pijn. Verzitten helpt even, daarna is het weer keihard terug. Op bed liggen doet ook pijn. Gekmakend! Het was al paar weken merkbaar maar tijdens deze vakantie is het er 24 uur per dag. Natuurlijk dacht ik als echte positieve denker dat het door vele zitten in rolstoel komt. Maar ook bij het liggen en zitten in normale stoelen doet het pijn. Het blijkt weer eens een kenmerk van die verdomde neuropathie te zijn. Het is drukpijn. De zenuwen geven een verstoord signaal af aan de hersenen. Dit blijft dus!

Een nieuwe en heel droevige ontwikkeling is het staan. Ik kon nog wel eens staan en lopen op mijn voeten. Niet superlang, maar het kon. Al een paar weken lukt het me niet meer. Ik zak door mijn voeten en het staan doet zo veel pijn. Op Schiphol, bij de heenreis, moest ik voor het eerst naar een invalidentoilet. Als een lamme trok ik mezelf uit de stoel naar het toilet. Ik heb er eerst stevig zitten huilen. De eerste keer is altijd lastig. De hele vakantie al rijd ik toiletten in om mijn behoefte te kunnen doen. Hoe ga ik dat zo thuis doen dan? Een vraag die ik voor me uitschuif, maar over 3 nachten ben ik weer thuis.

Ik zit nu in een prachtig grote living met een uitzicht op de beroemde Tafelberg. We hebben net heerlijk gegeten en uiteraard heerlijk afgesloten met een mooie cognac. Toen we in ons appartement aankwamen wilde ik dit gaan schrijven. Even alles van me af zetten. Het is zo ontzettend gemeen dat ik tijdens mijn verdiende vakantie weer nieuwe achteruitgangen moet constateren. Dat wat thuis al is ingezet niet overgaat. Dat op vakantie gaan en ontspannen genieten niet helpt om dit te vergeten. Het is er dus nu en weer moet ik gaan schakelen, naar beneden bijstellen. Wanneer houdt die klote achteruitgang eens op?

Dit zijn toch helaas de dingen die je meemaakt op je vakantie. De nieuwe indrukken verzachten voor een groot deel de pijn. Ze lijken nieuwe energie te geven waardoor de pijn iets lichter lijkt. Maar zodra je op bed ligt is het wel voorbij. Dan begint het weer, steeds iets gemener en pijnlijker. Maar liever hier in Afrika dan thuis! De pijn komt toch wel maar ik kan in deze verbazingwekkend mooie wereld van het wilde leven de ontwikkelingen iets beter opvangen. Thuis moeten we er maar weer een draai aan geven. Ik geniet nog even van 3 dagen Zuid Afrika. Dat pakt niemand mij meer af…..

P.s. Ik heb mijn best gedaan zo foutloos mogelijk te schrijven. Ik heb echter geen printer om het verhaal op papier te kunnen afdrukken. Daardoor is controle en redigeren achterwege gebleven. Neem een grammaticale of spelling-fout maar even als ongemak mee.Copyright 2018. All rights reserved.

Posted 31 mei 2016 by PaulJansen72 in category "Geen categorie

6 COMMENTS :

 1. By Henk van Veldhuizen on

  Topper , toch vN iets moois kunnen genieten met beperkingen , vergeet niet samen dit gedaan te hebben dus toppers , thuis vind je de weg wel weer , anders een uitje naar de achterhoek , geen wild zien , ff wat anders altijd welkom , we kennen elkaar niet persoonlijk , hadden samen met anderen plannen helaas moest ik afhaken , lukt t jou niet kom ik bij jou jullie aan, t leven gaat verder , toppers komen er , hoe moeilijk t pad ook is en war de weg ook gaat, geniet nog en geniet na

  Reply
 2. By Marjo Lemmers on

  Paul ik vind je een kanjer en heb voor jullie beiden diep respect! Ik vind het geweldig dat je je droom achterna bent gegaan. Probeer nog even flink te genieten van dit speciale land en straks een goede reis terug.

  Groetjes Marjo Lemmers

  Reply
 3. By Yvonne Steijl on

  Hoi Paul, nu nog niet aan thuis denken. Nog even dat mooie land genieten. Die pijn blijft toch wel en zal weer erger zijn zodra je thuis ben. Maar ik vind je nog steeds een topper, jullie 2 . Geniet nog en je heb gelijk, niemand neemt dit ooit nog van je af.groetjes uit zuid Frankrijk

  Reply
 4. By Rinus Voois on

  Geniet er nog even van je druk maken over thuis kan altijd nog wel leef erg met je mee ken dit ook de pijn die toeneemt en steeds andere kwaaltjes die je er bij krijgt zoals slechter zien en zuiveren dan denk je dat ze eventueel een neurostimulator kunnen plaatsen wordt het afgewezen door de zorgverzekeraar en dan krijg je weer een klap in je gezicht ik vol me Kl…n ik hoop dat he er uit komt straks thuis en wens je heel veel sterkte toe in deze strijd

  Reply
 5. By Tea Vogel on

  Paul, wat dapper van je om u ook heer eerlijk op te schrijven dat het soms heerlijk in Zuid-Afrika te zijn, te genieten en samen een droom waar te maken, maar ook om die andere kan te beschrijven, die er ook is, de pijn die doorzet, etc. Geniet nu nog van de komende dagen…..Ik heb bewondering voor jou en je vrouw! Sterkte en geniet!! een groet uit Veenendaal

  Reply
  1. By PaulJansen72 (Post author) on

   Hee, ik woon ook in Veenendaal….

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *