november 22

Verlammende slaap

In de afgelopen jaren ben ik beduidend minder snel onder de indruk geraakt van bijverschijnselen van neuropathie. Over het algemeen slaap ik er geen klap minder slecht door. Echter, nu heb ik iets meegemaakt waardoor ik hele dag al beetje van slag ben. Ik kom straks terug op de vermeende relatie met neuropathie. Eerst even beschrijven wat er aan de hand is.

In deze maand ben ik 2 maal midden in de nacht wakker geworden en raakte ik compleet in paniek. Vannacht had ik de meest heftige. Ik werd wakker en mijn hersenen waren direct actief. Ik sluimerde dus niet ergens tussen slaap en wakker. Het extreme was dat ik me niet kon bewegen. Helemaal niets! Ik was compleet verlamd van boven tot onder! Mijn hersenen gaven de opdracht om te gaan zitten maar er gebeurde helemaal NIETS! Ik wilde Maike roepen maar er kwam geen geluid uit mijn mond. Mijn lippen deden het niet en hingen er beetje bij. In mijn hoofd riep ik paniekerig om Maike maar er kwam alleen wat gepiep uit. Toen Maike mijn rug aanraakte was het ineens over! Mijn lichaam deed het weer en ik kon weer praten. Ik vroeg me af of ik het gedroomd had. Maike wist me echter te vertellen dat ze ook mijn rare gepiep hoorde. Ik zag en hoorde tijdens de aanval dingen die niet van onze slaapkamer zijn. Toen ik weer wilde slapen kreeg ik een raar soort gevoel dat mijn hersenen waren ingesmeerd met tijgerbalsem. Dat was vannacht.

De eerste keer was ongeveer 3 weken geleden. Ook hier werd ik weer ineens wakker en deden mijn benen het niet. Gewoon helemaal geblokkeerd zoals vannacht. Ook kreeg ik geen adem. Ik wilde adem halen maar er gebeurde niets! Ik vocht voor lucht en was in paniek. Ook hier was het ineens over en kon ik ademhalen en mijn benen bewegen. Ik schoof het af op een slechte droom waarin ik wakker werd. Maar dan was het wel heel realistisch die droom. En de kloppende hoofdpijn daarna was ook erg werkelijk.

Door de tweede ervaring van gisteren in korte tijd lijkt het me geen toeval meer. Geheel tegen mijn eigen leefregel in ben ik vandaag op google gaan zoeken en daar ben ik er achter gekomen wat het is. Er zijn diverse sites en ik herken echt alle kenmerken die worden beschreven. Op de 1 of andere manier vind ik dat heel prettig. Het geeft antwoord op de vraag of ik het gedroomd of echt heb meegemaakt. Deze afwijking heet slaapparalyse ofwel slaapverlamming. Dit izijn de kenmerken die absoluut over mij gaan:

“Slaapverlamming ofwel slaapparalyse is een merkwaardig verschijnsel. Je hebt het idee dat je wakker bent, maar je lichaam reageert nog niet op je mentale bevelen. Zodoende kun je je niet bewegen, niet praten en dus ook niet opstaan. Bovendien gaat slaapverlamming vaak gepaard met hallucinaties: je ziet, hoort of voelt dingen die er niet zijn. De belangrijkste symptomen van slaapparalyse zijn:

• Je kunt je niet bewegen (spierverlamming)

• Je kunt niet praten

• Je kunt (soms) wel zien

• Je hoort geluiden die er niet zijn (voetstappen, deuren, stemmen, e.a.)

• Je ziet personen die er niet zijn (Incubus-syndroom)

• Je hebt het gevoel alsof iemand je verstikt (Old Hag-syndroom)

• Je voelt suizen of bonzen in je hoofd of oren

• Je bent angstig en paniekerig

• Je voelt je zweverig”

Ok, mijn hersenen waren dus wakker maar het lichaam dus niet. De teksten met nadere uitleg maken me gelukkig wat rustiger :

 • Hoewel de beleving van spookachtige verschijningen zeer realistisch kan zijn, zijn ze vergelijkbaar met gewaarwordingen en gebeurtenissen in een nachtmerrie. De nachtmerrie komt echter uitzonderlijk echt over, omdat je het gevoel hebt dat je al wakker bent.
 • Als je spiritueel ingesteld bent, zou je dit principe “uittreden” of een “bijna-doodervaring” kunnen noemen. Deze ervaring is echter volkomen aards en wordt veroorzaakt door o.a. je hersenactiviteit,  bloeddruk en evenwichtsgevoel tijdens de slaap.
 • De meeste mensen hebben uitsluitend last van slaapverlamming als ze op hun rug liggen. Als je op je rug ligt, is de kans dat je spieren te laat uit hun slaaptoestand komen namelijk groter. Bovendien is ook de kans op een drukkend of verstikkend gevoel groter als je op je rug slaapt.
 • Tot slot kunnen er neurologische verschijnselen een rol spelen, waaronder hersenactiviteit, epilepsie, narcolepsie, schizofrenie, neuropathie, apneu etc

Ik hoop het niet al te vaak mee te maken. Het is enorm eng en ben de hele dag al van slag. In onderstaande video legt iemand de ervaring uit. Exact hoe ik het beleef.Copyright 2018. All rights reserved.

Posted 22 november 2017 by PaulJansen72 in category "Geen categorie

6 COMMENTS :

 1. By Teuntje on

  Ik heb ook neuropathie door diabetes. Is jouw suiker op een goed niveau (beneden de 7)? Ik heb mijn suiker al een tijdje niet meer onder de 8 gezien.

  Reply
  1. By PaulJansen72 (Post author) on

   Sterker nog. Ik moet mijn spuitstrategie iets laten vieren. Ik zit met mijn HbA1c op 5,2.

   Reply
   1. By Teuntje on

    Oh, dat is heel goed. Ik vroeg het omdat ze zeggen dat neuropathie erger wordt door slechte bloedsuikers. Ik heb zelf geen injecties, ik gebruik Metfornine en Gliclazide. Heb je wel eens morfinepleisters geprobeerd en hielp dat? De neuroloog stelde het voor en ik denk erover na om het toch te proberen.

    Reply
 2. By Kamal on

  Beste Paul,

  Mooi om te zien dat u een chronisch ziektebeeld via een blog onder de aandacht brengt. Heel veel sterkte toegewenst. Zelf ben ik ook onlangs een blog begonnen over CRPS. Onder meer om meer bewustzijn te creëren en om ‘lotgenoten’ een hart onder de riem te steken. Mijn blog: kamalservaringmetcrps.wordpress.com

  Reply
 3. By Sandra on

  Dag Paul. Ik heb een tijdje geleden eens gereageerd hier, mijn verhaal maakte je toen angstig, dus ik heb niks meer geschreven. Mijn situatie is dusdanig verslechterd dat ik ook niet veel op internet ben. Hoe is het nu met je? Je kunt me ook prive mailen, daar kijk ik eerder dan op het web.
  De pijn is dusdanig overheersend, het beheerst mijn hele “leven”. Als je dit nog leven kunt noemen.
  Ik hoop van je te mogen horen.
  Groetjes Sandra

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *